De nieuwste trend op het gebied van buitensport

Voorheen liepen we allemaal een rondje over de dijk of langs de polder. Na een uurtje hardlopen hebben de meeste mensen er wel wat kilometer op zitten en vinden het dan voldoende. De laatste jaren zijn met namen onder de twintig en dertigers er andere behoeften ontstaan. Men is nu op zoek naar ruigere sporten om buiten te doen zoals een Obstacle run of een bootcamp. Hardlopen is daar in tegen saai en eentonig.

Ten eerste omdat hier meer competitie elementen in zitten en omdat dit meer strijd oplevert, waardoor je natuurlijk weer gestimuleerd wordt om nog sneller, beter en sterker te worden. De afgelopen 5 jaar zijn zulk soort buitensport enorm in opkomst. Eigenlijk is het motto tegenwoordig ‘hoe viezer hoe beter’. Niet voor niets doen er honderden dan wel niet duizenden mensen mee aan zo’n obstacle run of een survival run.

Deze sporten vragen meer van je dan een rondje hardlopen en worden vaak in groepsverband getraind of gelopen. Als ik door mijn eigen wijk rij zie ik met regelmaat groepjes buren/ buurtbewoners zwoegen in het park nabij mijn huis. Dit worden ook wel de bootcampers genoemd. Dit is met name hip bij de vrouwen en mannen dit van het net iets minder ruige werk houden. Dat wil overigens niet zeggen dat ook deze klasjes enorm pittig kunnen zijn.

Als je wilt trainen voor een survival run of een obstacle run kom vaak sneller uit in een ‘oefenbos’  of een normaal bos waar je met improvisatie redelijk wat verschillende oefeningen kan doen. Kijk in jouw omgeving is of je een Obstacle run training kan volgen. Het is overigens sowieso handig om je bij een bestaande groep aan te sluiten omdat de meeste oefeningen die je tijdens een run moet doen toch wel wat vaardigheid en oefening vragen. Door met meer ervaren lopers te gaan trainer zulk je zien dat je deze oefeningen sneller en efficiënte