Hoe herken je een beroerte en wat u moet weten over de behandeling

Een op de zes mensen heeft een beroerte in hun leven. En tegen de tijd dat u dit artikel hebt gelezen, is het waarschijnlijk dat iemand nu ergens een beroerte heeft een. Beroerte doodt meer vrouwen dan borstkanker en meer mannen dan prostaatkanker, maar u heeft waarschijnlijk er niet veel erover gelezen.

Er zijn veel misvattingen in de wereld van wat een beroerte eigenlijk is, waaraan hij te herkennen is, en de behandelingen die het slachtoffer moet ondergaan.

Er zijn nieuwe behandelingen beschikbaar zijn voor een beroerte; Deze zijn echter afhankelijk van tijd. Het is dus belangrijk voor de persoon die een beroerte heeft snel naar het ziekenhuis te gaan. Deze tijd kritische therapie is vaak zwaar afhankelijk van mensen die snel  een beroerte herkennen en snel handelen.

Wat is een beroerte?

Een beroerte kan worden omschreven als een aanval op de hersenen. Er zijn twee typen. Een “Ischemische” en “hemorragische”-beroerte. Een Ischemische beroerte wordt vaak veroorzaakt door een verstopping in één van de bloedvaten die de hersenen zuurstofrijk bloed levert, waardoor uiteindelijk cellen afsterven in dat gebied van de hersenen.


Een hemorragische beroerte is een bloeding in de hersenen. Dit wordt vaak veroorzaakt door een hoge bloeddruk, waardoor het een verzwakking veroorzaakt van de vaatwand, met als gevolg dat hij barst en in de hersenen gaat bloeden.

Waarom gebeurt het?

Er zijn een aantal redenen waarom een beroerte zich voordoet en een aantal gevestigde risicofactoren. Op enkele van deze heb je invloed, en op anderen niet.
Een beroerte komt vaker voor bij mannen dan vrouwen en als je ouder wordt uw risico op beroerte verhoogt. Terwijl een beroerte niet erfelijk is, verhoogt een familiegeschiedenis met een beroerte uw risico. Deze staan bekend als de niet wijzigbare-factoren. Er zijn een aantal medische zaken die iemands risico verhogen. Het gaat hierbij om (de meest voorkomende hartritmestoornis), hoge bloeddruk, diabetes, een eerdere beroerte of een hoge cholesterol.

Het is belangrijk dat u weet hebt of u aan één van deze voorwaarden voldoet en op de juiste wijze het risico probeert te minimaliseren. Levensstijl factoren zijn dingen die kunnen vaak worden gewijzigd. Zoals roken, overmatig alcohol gebruik, obesitas fysieke inactiviteit, samen met overmatig zout gebruik (die kan leiden tot hoge bloeddruk), zijn alle lifestyle-gerelateerde risicofactoren die kunnen worden beïnvloed.

Hoe herken je het?

Het herkennen van een beroerte is door de jaren heen makkelijker geworden, dankzij het volgende ezelsbruggetje: P.L.A.T.

P – Praten: Laat de persoon een eenvoudige zin uitspreken. Praat de persoon vaag of onduidelijk, dan kan dit een symptoom zijn. Ook niet uit je woorden komen of verward praten kunnen duiden op een beroerte.

L – Lachen: Verzoek het slachtoffer om te glimlachen. Zo kan je nagaan of er gevoellosheid is opgetreden aan een kant van het gezicht. Men ziet dit als één van beide mondhoeken naar beneden hangt of scheef staat. Laat de persoon ook de tong uitsteken.

A – Armen: Laat de persoon beide armen voor zich uit houden met de handpalmen naar boven. Zakt er een arm naar beneden of draait de arm weg, dan kan er sprake zijn van een beroerte.

T – Tijd is belangrijk. Als u één van deze symptomen herkent, bel dan de hulpdiensten en geef onmiddellijk alle info aan de hulpverleners.

Tijdkritische behandelingen omvatten behandelingen die het stolsel van de ischemische beroerte verwijderen. Niet alle patiënten komen in aanmerking voor deze behandeling, en er zijn strenge eisen waaraan iemand moet voldoen voor deze behandeling.

Om de beste kans van slagen te hebben, is het belangrijk om snel naar het ziekenhuis te gaan. het verwijderen van het stolsel moet binnen 4,5 uur na begin van tekenen en symptomen gebeuren, Overigens gaat er in het ziekenhuis ook nog tijd verloren aan bloedonderzoeken en diverse scans van het lichaam. Na deze tijd, gaat vaak het risico van deze therapieën opwegen tegen de potentiële voordelen.

Sinds  2016 moeten beroerte-patiënten worden verzorgd in een georganiseerde beroerte-afdeling. Er zijn sterke aanwijzingen om aan te tonen dat de mensen die op deze afdelingen worden behandeld, en worden verzorgd door verpleegkundigen en artsen die zijn gespecialiseerd in beroertes, veel betere resultaten behalen.