Wat is Zumba?

Zumba is een Latijns-Amerikaans geïnspireerde dansfitness die een combinatie vormt van Latijnse en internationale muziek met swingende dansbewegingen. Hierdoor ontstaat een dynamisch, leuk en effectief fitness systeem.

Oprichter Zumba

Zumba werd toevalligerwijs uitgevonden door Beto Perez. Beto is een celebrity Fitness instructeur die op een dag toen hij een aerobic les moest geven, zijn aerobic cassette bandjes was vergeten. Toen hij eenmaal weer in z’n auto arriveerde bleek hij alleen nog wat merengue en salsa nummers te hebben liggen. Deze bandjes gebruikte hij vervolgens tijdens zijn aerobic les. Op die manier ontstond een wereld van Latijns ritmisch geïnspireerde fitness.

Wat kan Zumba opleveren?

Vetverbranding

Zumba volgt de aerobic en interval training methode. Hiermee zorg je ervoor dat de calorieverbranding wordt verhoogd. Je kunt wel tot 1000 calorieën per les verbranden. Het aantal is afhankelijk van het niveau van fitnessen, het intensiteitsniveau en hoeveel ervaring je al hebt met dansbewegingen.

Spierversterking

Gedurende jouw Zumba lessen krijg je een goede controle over je kern/torso. Dit komt neer op jouw buik-, rug- en beenspieren. Hierdoor krijg je een strakkere buik en rugspieren. Je onderlichaam wordt blootgesteld aan een volledige workout. De been- en bilspieren worden steviger en strakker en krijgen meer vorm. De bewegingen die je verricht met de armen zorgen voor de nodige versteviging.

Conditie wordt beter

Conditie of cardiovasculaire aanpassing betekent dat de kwaliteit van je longen en je bloedsomloop verbetert. De belangrijkste spier van je lichaam – het hart – wordt sterker. Je uithoudingsvermogen wordt beter en gaat zienderogen vooruit.

Betere coördinatie

Door de swingende dansbewegingen die je verricht met jee middel, benen en armen stimuleer je de coördinatie tussen je verschillende lichaamsdelen.

Flexibeler

Na zo’n 50 minuten calorieën te hebben verbrand, wordt elke les afgerond met stretch oefeningen. Dit gebeurt op een uiterst rustige maar toch swingende muziek. Op deze manier krijg je meer flexibiliteit.

Ontspanning

Dat muziek en dansen goed zijn voor je geestelijke balans, dat hoeven we weinig mensen nog te vertellen. Door muziek en dans te combineren met fitness heb je het ideale wapen in handen om stressbestendig te worden en je lichaam en geest klaar te stomen om de wereld aan te kunnen.

Voor wie is Zumba?

Iedereen kan in principe met Zumba meedoen. De lessen en passen zijn eenvoudig te volgen en naarmate je oefent, ga je alles ook steeds beter beheersen. Kinderen tot en met 13 jaar kunnen meedoen, maar wel onder begeleiding van een volwassene.